PÅSKEKRIMGÅTE: Den skjulte skatten

Det er 1. påskedag. Dette er en gåtefull påskekrim. Åstedet er Jevnaker Bordtennishall og hovedrolleinnehaveren kommer fra Japan. Klarer du å løse gåten?

Dette er sagaen om gjesten fra Yanai, som endte sine dager på Jevnaker. Den skjulte skatten fra Japan.

Av jord er det kommet. Til jord skal det bli. Naturens opphav og skjebne. Eksistensen opphører, men historien lever videre.

Begravet under en bordtennishall på Jevnaker. Det tidligere kaldtlageret som i dag yrer av liv bærer på en hemmelighet. Den er ikke gammel, men den er lite kjent og godt skjult.

Helt usynlig er den. Svart. Som i graven. Om lag 50 år gammel. Hadde sin storhetstid på 70- og 80-tallet.

Til og med opphavet holdt på å svinne hen mot slutten det forrige århundret, men kjempet seg gjennom nedgangstidene og har fått sin renessanse og lever nå i beste velgående.

1950. Ish. Yanai City. Japan.

1950. Yanai. En liten by i Japan. Et kabushiki gaisha etableres. En bordtennisspillers drøm så dagens lys. Ideene myldret. Florerte. Hele byen lyste opp.

Der og da ante han lite om den mørke framtiden. Den svartkledde kontraksjonen som skulle komme til å erobre verden. Den dunkle disippelen ble mangfoldiggjort. Flere mutanter la ut på ferden mot det kalde nord.

Bare én overlevde den lange reisen…

Gammel udødeliggjort legende…

Rørlegger Pettersen. Byggherre fra Jevnaker. Ett av hans verk står sentralt i denne historien. Ikke det opprinnelige. Utvidelsen. Det er der skatten hviler i fred.

To nordmenn som ble skapt i USA. Energiske og sta. Velgjørere og stabeiser. Om hverandre. Har de drept eller har de udødeliggjort japaneren?

Kabushiki gaisha-et fra Yanai hadde sendt fra seg sitt sorte gull. Skyene tiltok. Keiser Hirohito døde og ble sønnen overtok tronen.

Omtrent samtidig ble opphavet til hovedrolleinnehaveren utfordret. På hjemmebane. Fra Kina. Til og fra Sverige. Nedgangstidene var et faktum. Verdens bordtennisspillere var blitt ruset på fersklim og foretrakk hippere saker.

Hikosuke var hans navn. Skaperen. To kilometer unna bomben som falt i Hiroshima under andre verdenskrig. Mannen bak fredsinitiativet symbolisert av det vakre insektet som brakte hans patenter over hele kloden.

Hans ånd lever videre. I beste velgående. Nedgangstidene overvunnet og eksklusiviteten på topp. Nye velstående generasjoner står for renessansen.

Rørlegger Pettersen. Rørgårdenene. 1977. Tre triste byggverk etter dagens standard.

2007. Den ene av rørgårdene blir til Jevnaker Bordtennishall. Lys fasade. Kald og mørk sjel. Varm framtid med en mørk hemmelighet…

1960-tallet. Tom og Thomas fødes i USA. Fraktes etter hvert til Norge uavhengig av hverandre. Intetanende av historien tar Tom grepet om noe svart. Tom blir det svartes forbannelse og etterhvert dets immortalitet.

Hva er det svarte? Hvorfor ligger det begravet under Jevnaker Bordtennishall? Og hvordan havnet det der?

Thomas vet. Han er hjernen bak begravelsen av den sortkledde japaneren. Den stilfulle japaneren fra Yanai.

Tom forgudet sin japanske følgesvenn som hadde gitt ham mang en gledesstund på 70- og 80-tallet. Klubbmesterskap. Kretsmesterskap. Tinnpokaler og avisoppslag. Heder og ære. Selvtillit. Og savn.

Da garderobetilbygget til Jevnaker Bordtennishall ble påbegynt i 2011 valgte Tom å ta farvel med sin forlengede arm. Thomas regisserte, bivånet og foreviget bisettelsen. Og begravelsen…

Begravelsesbyrået. Evigheten forberedes…

27. oktober 2011. Hovedrolleinnehaveren inntar de evige jaktmarker. Jordes på Jevnaker. Kanskje har han noen gjenlevende brødre andre steder i Norge. Hvem vet. Ikke vi. Kanskje du.

Sort hull. Hva er det som skjuler seg her, under garderobetilbygget til Jevnaker Bordtennishall?

Jevnaker Bordtennishall har siden begravelsen flyttet på seg. Ikke fysisk. Teoretisk. Formelt. Fra Brugata til Lidvangvegen. Hallen står fjellstøtt. Den mørke hemmeligheten likeså, i liggende posisjon.

Den begravde japaneren har alltid vært stilfull. Utsendelsen fra Yanai vokter over bordtennishallen og bordtennisklubben i posisjon under torva. Ser opp gjennom muren over seg. Forholder seg rolig så lenge ingen truer den.

Nå skal sannheten se dagens lys, selv om skatten forblir i sitt mørke kammer.

Åstedet.

Klarer du å løse gåten? Er dette bare oppspinn eller ligger noe fra Japan faktisk skjult under bordtennishallen? I så fall hva og hva heter den/det? Send ditt svar til thomas.moller@jbtk.net eller skriv i kommentarfeltet på Facebook. Den første med helt korrekt svar pr. e-post før midnatt får en appelsin!

KLIKK HER for å få svaret!
(Eller her for å se hva alle som klikket for tidlig fikk beskjed om…)