Nytt år – nye bordtennisballer

Icon_utstyrNå skal alle turneringer spilles med ny bordtennisball. Den nye plastikkballen tas også i bruk på alle treninger i Jevnaker Bordtennishall.

Den nye ballen veier litt mer, går litt saktere og låter litt annerledes.

De aller fleste av oss vil ikke merke noen forskjell, selv om også størrelsen kan være annerledes. Tidligere måtte en godkjent ball ha en diameter mellom 39,5 og 40,5 millimeter. Den nye standarden er 40,0 – 40,6mm.

Den gamle ballen var laget av celluloid, et materiale som er ekstremt brannfarlig. Den inneholder blant annet alkohol. Hovedårsaken til at det internasjonale bordtennisforbundet har vedtatt baller laget av plastikk er dog å senke hastigheten i spillet.

Den nye plastikkballen ble tatt i bruk allerede i internasjonale turneringer i juli 2014. Det norske bordtennisforbundet bestemte sist sommer at alle inneværende sesongs eliteseriekamper skulle spilles med plastikkballen. Fra nyttår skal den altså brukes i alle approberte turneringer og seriekamper.

PLASTIKKBALLER: De nye ballene er laget av polyuretan (plastikk).

PLASTIKKBALLER: De nye ballene er laget av polystyren (plastikk).

JBTK har gått til innkjøp av et parti nye baller. Disse er foreløpig vesentlig dyrere enn de gamle celluloidballene. Dette til tross for at celluloid er et dyrere stoff enn polystyrene. Etter hvert som produsentene blir kvitt sine lager med gamle baller, vil prisen ventelig synke noe.

Ta vare på ballene i hallen – de koster nesten fem kroner stykket…